SchoolpleinNoord

Start hier je loopbaan

  • Maak een profiel aan
  • Ontvang dagelijks de nieuwste vacatures via de Jobalert
PROFIEL AANMAKEN

of

inloggen in je profiel

Voor de klas
in noord-Nederland

Met mijn vwo-diploma werken in het speciaal onderwijs

Wil je aan de slag in het speciaal onderwijs? Top! Leerlingen in het Noorden kunnen je ondersteuning goed gebruiken!

Werken in het speciaal onderwijs

In het speciaal onderwijs help je kinderen met specifieke behoeftes bij het leren of in hun gedrag. Hoe kun je met een vwo-diploma werken in het speciaal onderwijs? Je kunt niet gelijk aan de slag, maar je kunt wel een opleiding volgen zodat dat wel kan. 

Leraar in het speciaal basisonderwijs (of speciaal voortgezet onderwijs zonder eindexamens)

Om leraar in het speciaal onderwijs te worden heb je een lesbevoegdheid nodig die je haalt aan de pabo. In Noord-Nederland kan dat bij de Hanzehogeschool of NHL Stenden. Met je vwo-diploma kun je gelijk beginnen aan de pabo. Je kunt met je vwo ook de Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen volgen.

Let op: Veel scholen voor speciaal basisonderwijs stellen daarnaast nog de eis dat je een master Special Educational Needs of Orthopedagogiek hebt gevolgd. Die master volg je nadat je de pabo of een tweede- of eerstegraadsopleiding hebt afgerond.

Leraar in het voortgezet speciaal onderwijs met eindexamens

Hiervoor heb je een tweedegraads of eerstegraads lesbevoegdheid nodig in een schoolvak dat aan de middelbare school gegeven wordt. Een lesbevoegdheid haal je aan een van de hogescholen; daar kun je met je vwo-diploma gelijk beginnen aan een tweedegraads lerarenopleiding. Of aan de universiteit; dan volg je eerst een bachelor in het schoolvak waarin je les wil geven. Daarna volg je een tweejarige master Educatie of en andere vakinhoudelijke master, en dan een éénjarige lerarenopleiding.

Let op: Veel scholen voor voortgezet speciaal onderwijs stellen daarnaast nog de eis dat je een master Special Educational Needs of Orthopedagogiek hebt gevolgd. Die master volg je nadat je de pabo of een tweede- of eerstegraadsopleiding hebt afgerond.

Onderwijsassistent of lerarenondersteuner worden in het speciaal onderwijs

Je wil onderwijsassistent of lerarenondersteuner worden. Je helpt dan docenten bij het lesgeven, bijvoorbeeld door groepjes kinderen in de klas apart te helpen. Om onderwijsassistent te worden doe je een mbo-opleiding tot onderwijsassistent; daar kun je met je vwo-diploma gelijk aan beginnen. Wil je de opleiding tot lerarenondersteuner volgen? Ook daar ben je toelaatbaar met een vwo-diploma.

Hieronder vind je de opleidingen richting het speciaal onderwijs in het Noorden.

Wil je in het basisonderwijs aan de slag, maar ook een universitaire studie volgen? Met het programma van de Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB) word je in vier jaar opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs en volg je tegelijk de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Ook leidt de RUG op tot leraar in het voortgezet onderwijs. Dat kan tijdens je bachelor, in je master of daarna! Eerst kies je een bachelor die past bij het schoolvak dat je wil gaan geven. Als onderdeel van die bachelor kun je vast een Educatieve Minor volgen, waarmee je een gedeeltelijke vrijstelling krijgt voor je master.

Na je bachelor kun je kiezen voor een tweejarige master Educatie. Of je rondt eerst een reguliere master af en volgt daarna in één jaar de Lerarenopleiding. Daarmee krijg je een eerstegraads lesbevoegdheid, waarmee je op alle niveau van het voortgezet onderwijs les kan geven. Bekijk onze opleidingen tot docent in het voortgezet onderwijs!

Dat er een lerarentekort is, gaat zeker niet aan jou liggen. Want jij staat het liefst morgen al voor de klas. Misschien wil je graag werken met jonge mensen. Of misschien doe je niks liever dan andere mensen iets leren. Wat jouw motivatie ook is om voor de klas te staan, bij NHL Stenden vind je dé passende onderwijsopleiding.

Elk kind heeft talenten en jij wilt leren hoe jij bij kan dragen aan de groei en ontwikkeling van dat talent. Hoe bied je een kind een passende structuur om te leren? Hoe zorg je ervoor dat een kind zich fijn voelt in de groep? Hoe ontwerp je lessen die kinderen nieuwsgierig maken? Zijn dit vragen waarover jij meer wilt weten? Dan is de Pabo van de Pedagogische Academie iets voor jou!

De master Special Educational Needs kun je in Noord-Nederland volgen bij Hogeschool Windesheim.

Je kunt ook de master Orthopedagogiek volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die kun je volgen na het afronden van een bachelor Pedagogische Wetenschappen óf na het afronden van een relevante HBO-opleiding en het volgen van een schakelprogramma.

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op. Onze loopbaanadviseurs helpen je graag verder!

neem contact met ons op