SchoolpleinNoord

Start hier je loopbaan

  • Maak een profiel aan
  • Ontvang dagelijks de nieuwste vacatures via de Jobalert
PROFIEL AANMAKEN

of

inloggen in je profiel

Interview mastergeschoolde leerkracht: "Het gaat er ook om dat je een cultuur creëert waarin mensen zelf hun kansen pakken, passend bij hun talent”

Mogelijk gemaakt door:
de informatie op deze pagina is afkomstig van:

In onze zoektocht naar goede voorbeelden waarin talent ingezet wordt voor organisatie- en schoolontwikkeling, komen we bij SOOOG terecht.

Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG) is een lerende organisatie met oog voor talent. De kwaliteit van de medewerkers is de cruciale factor om het uiterste uit ieder kind te halen. SOOOG biedt medewerkers de ruimte om hun talenten volop te ontwikkelen en vervolgens in te zetten in de praktijk: de praktijk op de werkvloer. Onder de talenten bevinden zich ook de masteropgeleide leerkrachten met hun specifieke talent.

Het expertisecentrum is een onderdeel van SOOOG waar talent een plek kan krijgen. De scholen van SOOOG kunnen een beroep doen op de deskundigheid van de talenten die bij het expertisecentrum werken. Linda de Jonge is de directeur van het expertisecentrum. Kirsten Wolthek is als mastergeschoolde leerkracht werkzaam voor het centrum. Dit combineert ze met lesgevende taken en interne begeleiding.

Directeur expertisecentrum

Linda vindt het belangrijk dat bij SOOOG uitgegaan wordt van het talent dat iedereen heeft, niet alleen het talent van de masteropgeleide leerkracht. Binnen het expertisecentrum werken verschillende medewerkers met hun specifieke specialisatie waar scholen een beroep op kunnen doen. Linda ziet nog meer mogelijkheden om talent in te zetten. Ze leest alle schoolplannen en weet daarom wat er op de scholen gebeurt. Ze kan de ondersteuning, in projectvorm, daarbij aan laten sluiten. Daarom zet ze vacatures uit voor projectleiders die SOOOG in de ontwikkeling kunnen ondersteunen.

De organisatie heeft nu behoefte aan ondersteuning op het gebied van rekenen, het jonge kind en diversiteit thuisnabij onderwijs. De projecten duren een jaar en daarna wordt gekeken aan welke expertise de organisatie daarna behoefte heeft. Op deze manier kan SOOOG gebruikmaken van de expertise die er is en kunnen medewerkers met talent en passie voor dit specifieke thema, hun expertise een jaar lang inzetten, naast dat ze leerkracht zijn.

Linda ziet grote voordelen van dit hybride werken. “We hebben de masteropgeleide leerkrachten ook voor de klas nodig!”. Doordat ze voor de klas staan en hun talent inzetten voor de gehele organisatie halen we winst op alle gebieden. Het bestuur en de schoolleider creëren een omgeving waarin talenten benut kunnen worden. “Maar”, zegt Linda: “Het gaat er ook om dat je een cultuur creëert waarin mensen zelf hun kansen pakken, passend bij hun talent”.

Masteropgeleide leerkracht

Kirsten heeft vier jaar geleden de Academische Pabo gedaan, heeft haar gymbevoegdheid gehaald en heeft onderwijswetenschappen gestudeerd. Ze werkte, naast het studeren, vier dagen als leerkracht en voelde zich erg gewaardeerd door haar collega’s. Juist de erkenning van haar collega’s zorgt dat Kirsten bij SOOOG blijft werken. “Ze staan zo open voor innovatie”, zegt de gedreven Kirsten, die niets liever wil dan samen het onderwijs binnen SOOOG verbeteren.

Deze mogelijkheid heeft ze intussen ook als intern begeleider van de school en als medewerker van het expertisecentrum. Ze heeft vanuit haar werk voor het expertisecentrum een “succesmonitor” ontwikkeld met factoren die de zorgzwaarte beïnvloeden. Dit instrument wordt door alle scholen ingevuld en gebruikt bij de voortgangsgesprekken met het CvB. Kirsten heeft op deze manier al veel invloed op de verbetering van het onderwijs binnen SOOOG. Kun je zo’n gedreven medewerker dan voor altijd behouden voor het primair onderwijs? Kirsten geeft aan dat de houding van haar team, van haar schoolleider en de laagdrempelige houding van het CvB daarin heel belangrijk is. Het team maakt gebruik van Kirsten haar expertise, haar schoolleider waardeert Kirsten en doet haar best om haar te behouden door de uitdaging te bieden waar Kirsten steeds naar op zoek is.

Het CvB waardeert het werk van Kirsten door gebruik te maken van het door haar ontwikkelde instrument. Toch ziet Kirsten ook dat het perspectief binnen het primair onderwijs beperkt is, net als de financiële waardering. Op dit moment is dat nog geen reden om te vertrekken maar in de toekomst misschien wel.

Kirsten heeft al veel invloed op de onderwijsveranderingen, in de vier jaren dat ze nu in het primair onderwijs werkt. “Dat komt ook door mijn eigen houding!”, zegt Kirsten, “Ik heb me altijd heel actief opgesteld door aan te geven dat ik iets wilde ontwikkelen wat echt gebruikt kan worden en heb ook zitting genomen in de GMR.”

Dit laatste sluit mooi aan bij de uitspraak van Linde de Jonge over de cultuur waar mensen ook zelf hun kansen moeten pakken. Als je talent hebt en je wilt dat het ingezet wordt, dan moet je ook zorgen dat anderen op de hoogte zijn van dat talent en aangeven waar het voor gebruikt kan worden.

Heb je vragen?

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel, neem dan gerust contact op met SchoolpleinNoord via info@schoolpleinnoord.nl.