Interview mastergeschoolde leerkracht: “Medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie”
Op Obs De Poolster in Nieuw Roden heeft Bart van Bergen, de directeur, oog voor het talent op zijn school. Hij kent de behoeftes en zet zijn medewerkers op een plek waar ze hun kennis en vaardigheden in kunnen zetten ten behoeve van de schoolontwikkeling. Suzanne van der Laan, masteropgeleide leerkracht op Obs De Poolster, voelt zich gezien en gehoord door haar directeur en zet haar talenten in voor de schoolontwikkeling. De coördinator Opleiden en Professionalisering, versterkt dit proces doordat ze op alle scholen van OPON komt en ziet waar talent zich bevindt en koppelt dit aan behoeftes op andere plekken binnen het bestuur.
Human Resource Management
OPON heeft de visie dat de medewerkers het kapitaal van de organisatie zijn. Daarom inventariseert HR ieder jaar wat de behoeftes zijn en gaat in gesprek met medewerkers die specifieke behoeftes hebben zoals het volgen van een opleiding of mobiliteit. Waar mogelijk wordt aan deze wensen tegemoet gekomen. Alle vacatures gaan dan ook eerst naar de leerkrachten die behoefte hebben aan mobiliteit. De coördinator Opleiden en Professionalisering staat in nauw contact met HR om haar overzicht en samenhang te delen, zodat de wensen van mensen uit de inventarisatie van HR ook daaraan gekoppeld kunnen worden.
De masteropgeleide leerkrachten staan in dienst van de schoolontwikkeling en kunnen veelal doorgroeien naar een L11 functie. De praktische invulling van de functie gebeurt in overleg tussen de masteropgeleide leerkracht en de directeur.
Schoolleider
De kracht van het inzetten van talent ligt bij de schoolleider. Bart van Bergen geeft daar een prachtige invulling aan. Hij zorgt door zijn voortgangsgesprekken en observaties maar vooral ook door het informele circuit, dat hij een goed beeld krijgt van zijn medewerkers. Daarnaast hebben ze op hun school een Veranderteam ingericht dat zicht houdt op de schoolontwikkeling.Het Veranderteam bestaat uit de directeur, de intern begeleider, de masteropgeleide leerkracht en twee leerkrachten. Samen bewaken ze de visie van de school en onderzoeken ze waar de school in wil en moet veranderen. Ten behoeve van deze schoolontwikkeling worden specifieke projectteams ingericht, bijvoorbeeld een projectteam ouder- en kindgesprekken. Voor deze projectteams worden medewerkers gevraagd vanwege hun expertise en vaardigheden. Medewerkers kunnen ook zelf aangeven dat ze deel willen nemen. Op deze manier koppelt Bart, in samenwerking met zijn Veranderteam, expertise en vaardigheden aan de ontwikkeling die de school door wil maken.
Masteropgeleide leerkracht
Suzanne van der Laan is een masteropgeleide leerkracht op Obs De Poolster. Ze deed haar master over het Jonge kind en stond te popelen om haar opgedane kennis te delen met haar collega’s. Niet altijd even makkelijk. Suzanne merkte dat ze haar enthousiasme soms moest temperen omdat haar collega’s niet direct mee konden of wilden met haar nieuw opgedane kennis. Bart, haar directeur, erkende haar expertise en vroeg haar om bouwcoördinator te worden van de groepen 1, 2 en 3. Daarnaast is Suzanne lid van het Veranderteam. Doordat Suzanne erkend wordt in haar kennis en gesteund door de directeur, krijgt ze meer mogelijkheden om haar kennis te delen. Toch merkt ze dat het hebben van specifieke kennis niet altijd voldoende is om het over te kunnen brengen aan collega’s. Dat vraagt specifieke kennis en vaardigheden over leidinggeven. Ook als masteropgeleide leerkracht ben je nooit uitgeleerd.
Wat levert het op?
Bart geeft aan dat de teamleden zich gezien, gehoord, maar vooral erkend voelen in hun kennis en vaardigheden. Niet alleen door hun directeur maar ook door hun intern begeleider en collega’s uit het Veranderteam. Zo heeft het voorbeeldgedrag van Bart effect op het gedrag van zijn collega’s. Doordat de verantwoordelijkheid van de schoolontwikkeling voor een groot deel bij het team ligt, zien de teamleden elkaar steeds beter en weten ze elkaar goed te vinden. Het draagvlak voor de visie en veranderingen is en blijft op deze manier erg groot. Suzanne krijgt dus de kans om haar masterkennis te delen met haar collega’s. Maar niet alleen Suzanne krijgt een kans. Ook haar collega’s worden gevraagd om deel te nemen aan een projectteam dat bij hen past. Het projectteam draagt weer bij aan de ontwikkeling van de school. Bart en Suzanne zien dat de teamleden zich enorm betrokken voelen bij de school en dat de school mooie ontwikkelingen doormaakt.
Boven het maaiveld uitsteken
Binnen scholen hangt vaak de cultuur dat je niet met je hoofd boven het maaiveld uit mag steken. De coördinator Opleiden en Professionalisering wil daarom benadrukken dat het communiceren over verwachtingen van groot belang is voor een cultuurverandering binnen de organisatie en de school. HR moedigt aan om een opleiding te volgen maar geeft aan dat je alleen met deze kennis en vaardigheden ingezet wordt als het ten dienste staat van de school- of organisatieontwikkeling. Voor een directeur is het van belang om helder te communiceren over de kwaliteiten van je gehele team. Een masteropgeleide leerkracht heeft zich gespecialiseerd maar moet soms in andere onderdelen nog ontwikkelen.
Zo kan iedereen met zijn eigen kwaliteiten boven het maaiveld uitsteken.