Interview mastergeschoolde leerkracht: "‘Je kunt overal werken, maar hier is het het leukst"
Met deze insteek zorgt men op de Brinkschool in Haren ervoor dat mastergeschoolde leerkrachten behouden blijven voor het basisonderwijs. Over de wijze waarop men dit bewerkstelligt gingen we in gesprek met Renske Timmerman, Emma Smit (masters), Joyce Mollema (directeur van de Brinkschool) en Friso Kingma (directeur bestuurder van stichting Baasis).
Ken je mensen ……
Zowel Renske als Emma geven aan dat ze wel eens met de gedachte hebben gespeeld om het onderwijs te verlaten. Door de komst van Joyce als directeur is dat gevoel verdwenen. De directeur is belangrijk om je gehoord te voelen als leerkracht en om mee te denken in hoe het werken binnen het onderwijs uitdagend blijft. In overleg met Joyce is er gekeken naar welke kansen/mogelijkheden er zijn binnen de school en/of bestuur en zijn verschillende opties doorgenomen.
Joyce: we gaan in gesprek met de leerkrachten over hoe we ervoor kunnen zorgen dat het werken hier het leukst is voor iedere leerkracht, met als doel om het beste onderwijs te organiseren voor de kinderen. Emma werkt hierdoor, naast haar lesgevende taak als leerkracht van groep 5, ook als rekenspecialist op de school. Renske is leerkracht van groep 3 en mag de taak van taalspecialist uitvoeren. Naast Emma en Renske vervullen andere masters taken als schoolopleider, ib-er en coördinator op het gebied van kwaliteitszorg.
Renske: Joyce is op het goede moment gekomen, anders was ik weg geweest. Emma: Ik wil uitdaging naast het lesgeven hebben. Als je dat niet krijgt, dan ga je om je heen kijken.
Ook op bestuursniveau is men begonnen met het in beeld brengen van talent. Dit geldt niet alleen voor masteropgeleiden, maar voor talent als breder begrip. Friso: binnen stichting Baasis willen we kinderen een onderzoekende houding meegeven. We willen uitdragen dat ‘nieuwsgierig zijn’ en ‘vragen stellen’ belangrijk is. Het belang van deze vaardigheden geldt ook voor onze medewerkers. Het gebruiken van het talent van ons personeel zou onderdeel moeten zijn van de cultuur van een organisatie.
Naast de rol van directie en bestuur, geeft Emma aan, dat het belangrijk is om als masteropgeleide leerkracht ook zelf de regie te pakken en het gesprek aan te gaan met directie en bestuur.
…..en faciliteer
Wil je deze taken goed uit kunnen voeren dan is het van belang dat hier ruimte voor gemaakt wordt. Voor Renske en Emma geldt dat zij een dag in de week geen lesgevende taken vervullen. Renske: het is heel fijn om een dag vrij geroosterd te worden om aan de slag te kunnen gaan met coördinatietaken. Na schooltijd ontbreekt hiervoor vaak de energie. Met zo’n dag kun je er echt even voor gaan zitten.
Deze facilitering leidt, echter, voor Joyce niet tot het doen van enorme investeringen. Door te kijken naar mogelijkheden tot anders organiseren wordt ruimte gecreëerd voor het doen van deze coördinatietaken. Zo maakt de Brinkschool gebruik van de inzet van LIO studenten om mensen vrij te kunnen roosteren. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie, waarbij het belang van goede begeleiding voor deze studenten essentieel blijft. Door deze combinatie leveren ze op de Brinkschool een bijdrage aan het opleiden van goede leerkrachten en het levert de masteropgeleide leerkracht tijd op om taken uit te kunnen voeren. Friso: Het loskomen van bestaande systemen zit nog minder in de sector. Deze is nog vrij conservatief, terwijl er genoeg ruimte is om zelf initiatieven te ontplooien.
Onderzoekende houding
Door het doen van hun masteropleiding hebben Emma en Renske bepaalde vaardigheden ontwikkeld die van meerwaarde zijn voor de onderwijspraktijk. Ze beschikken hierdoor over een onderzoekende houding; zijn kritisch en stellen vragen. Renske: Ik neem niet zomaar dingen aan. Als iets wordt gedaan, is mijn eerste vraag: Waarom dan?
Deze houding speelt niet alleen een rol bij hun coördinerende taken, maar ook bij het lesgeven. Emma: Wanneer een bepaalde aanpak niet werkt bij een leerlingen ga ik zelf op onderzoek uit. Door mij te verdiepen in onderwijswetenschappelijk onderzoek ben ik in staat om gerichte, onderbouwde keuzes te maken.
Lukt ’t om alle masters te behouden?
Joyce: het lesgeven aan een groep is prima te combineren met bepaalde specialistische taken die je als mastergeschoolde leerkracht kunt doen. Veel directeuren hebben de angst om leerkrachten te verliezen wanneer zij een masteropleiding gaan volgen of andere taken uit gaan voeren binnen de school of organisatie. Het gebeurt wel eens dat masters vertrekken; maar altijd in goed overleg. Soms hebben deze leerkrachten zich zo ver doorontwikkeld dat de uitdaging verder niet meer binnen de school of het bestuur te vinden is. In dat geval gaan we ook vieren dat deze leerkracht een nieuwe stap kan zetten. Als directeur kun je dan ook trots zijn op de ontwikkeling die iemand heeft doorgemaakt.