Training Onderwijsontdekker: oriënteren op onderwijs (drie dagen verdeeld over een periode van zeven weken)
-
6 december 2023
van 09:00 uur tot 17:00 uur
Gratis
Een school in Groningen Stad of Ommeland
Een training van drie dagen, verdeeld over een periode van zeven weken, voor iedereen die een overstap naar het onderwijs overweegt.
Door: Saskia Tuenter en Fardau Laskewitz van NHL Stenden hogeschool - ECNO
Aangeboden door de projecten Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) PO en V(S)O/MBO Groningen Stad & Ommeland.
Inhoud
Wil ik echt de hele dag leerlingen om mij heen? En welke doelgroep past het beste bij mij? Wil ik werken met basisschoolleerlingen of oudere leerlingen, wil ik vakgerichte of algemeen lesgeven? De training ‘Onderwijsontdekker’ is een kennismaking met het werken in het onderwijs. Gedurende drie dagen, verspreid over zeven weken, maak je kennis met allerlei aspecten van het onderwijs en na afloop kun je antwoord geven op de vragen “Is werken in het onderwijs iets voor mij, welke doelgroep spreekt mij aan en welke opleidingsroutes kan ik volgen om daar te komen waar ik naartoe wil.”
Binnen drie dagen weet je of werken in het onderwijs bij je past
Je maakt kennis met verschillende doelgroep en vormen binnen het onderwijs
Heb je een beeld van de opleidingsmogelijkheden.
Programma
Dag 1 | Het onderwijs en de beroepen in het onderwijs
Kennismaken met het Nederlands onderwijssysteem
Beroepen en ontwikkelmogelijkheden in het onderwijs
De rollen van de leraar
Voorbereiden lesgeven in de praktijk
Dag 2 | De lesvoorbereiding en oriëntatie loopbaantraject en opleidingsmogelijkheden
Ervaringen praktijkbezoek delen
Lesvoorbereiding
Introductie op ‘Micro-teaching’
Oriëntatie op de verschillende loopbaantrajecten en opleidingsmogelijkheden.
Dag 3 | Lesgeven en reflectie op het oriëntatie proces
Feedback geven en ontvangen
Micro-teaching uitvoeren
Werken met groepen
Terugblik op de oriëntatie
Trainingsdagen, -tijden, locatie en programma
De training wordt door de projecten RAP PO en V(S)O/MBO Groningen Stad & Ommeland aangeboden en bekostigd. Deelname is dus gratis, maar een selectieprocedure is wel noodzakelijk. Om de training te laten slagen is het van essentieel belang dat je alle drie de dagen de volledige tijd aanwezig bent.
Dag 1 | 6 december 2023, van 09.00 tot 17.00 uur op een school in Groningen Stad of Ommeland
Dag 2 | 10 januari 2024, van 09.00 tot 17.00 uur op een school in Groningen Stad of Ommeland
Dag 3 | 25 januari 2024, van 09.00 tot 17.00 uur op een school in Groningen Stad of Ommeland
Trainers
Saskia Tuenter is werkzaam bij het ECNO als trainer in het Voortgezet Onderwijs. Daarnaast werkt ze ook als lerarenopleider bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is vanuit deze functie actief in het Samen Opleiden waarin scholen en opleidingsinstituten nauw samenwerken. Ze is haar onderwijs carrière gestart als docent Biologie, NLT in het VMBO, Havo en VWO.
Fardau Laskewitz is sinds 2021 werkzaam als trainer bij ECNO en is betrokken bij de associate degree Didactisch Educatief Professional. Ze heeft zo’n 15 jaar ervaring in het voortgezet onderwijs en heeft zich vanuit haar docentschap lichamelijke opvoeding binnen het onderwijs verder ontwikkelt.
Kosten en selectieprocedure
Voor de deelnemers die aanmelden via het project RAP PO of V(S)O/MBO Groningen Stad & Ommeland zijn aan deelname geen kosten verboden. Wél vindt er een uitgebreide selectieprocedure plaats. Er is ruimte voor maximaal 18 deelnemers. Word je geselecteerd om deel te nemen aan de training en kom je zonder afmelding niet opdagen, dan zijn we genoodzaakt om onze onkosten (€ 100,-) aan je te factureren.
Aanmelden
Dit kan tot en met 1 december 2023 door het sturen van een mail naar communicatie@schoolpleinnoord.nl Bij je aanmelding voeg je jouw Curriculum Vitae en een korte motivatie toe waarin jij laat zien wie je bent en waarom jij jezelf geschikt vindt om voor de klas te staan. Op basis van je CV en motivatie bepaalt een selectiecommissie of je deel kunt nemen.