SchoolpleinNoord

Start hier je loopbaan

  • Maak een profiel aan
  • Ontvang dagelijks de nieuwste vacatures via de Jobalert
PROFIEL AANMAKEN

of

inloggen in je profiel

Deze activiteit heeft plaatsgevonden in het verleden.

Zin in Lesgeven, een driedaagse onderdompeling in het onderwijs (drie opeenvolgende dagen)

Handig om te weten
  • 29 november 2023

  • van 09:00 uur tot 18:00 uur

  • Gratis

  • Een school in Groningen Stad of Ommeland



Meer informatie

Voor iedereen die een overstap naar het onderwijs overweegt. Door Arend Jan Zwarteveen van hogeschool Windesheim, aangeboden door de projecten Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) PO Groningen Stad & Ommeland en V(S)O/MBO Groningen

Overweeg je de overstap naar het onderwijs, maar vind je het lastig om een compleet en realistisch beeld te krijgen van het beroep van leraar? Of wil je graag onderzoeken welke verschillen er zijn in lesgeven in het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) of een MBO-school? 'Zin in Lesgeven' is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Het doel is een antwoord te geven op de vraag of je de overstap naar het onderwijs moet maken. Na afloop weet jij precies of je het in je hebt. Of er een ‘fit’ is met het leraarschap en of jij een PO-, VO- of MBO-leraar wilt zijn.

Uiteindelijk willen we graag dat de juiste mensen “ja” zeggen en de juiste mensen “nee” zeggen. Een tweede, minstens zo belangrijk, doel van de training is het motiveren van degenen die het ‘in zich’ hebben. Dit is van groot belang in deze tijd van het lerarentekort. Het onderwijs heeft je nodig!

Wat ga je doen?

Maak kennis met de ins en outs van het beroep van leraar. Wat is het primaire proces van lesgeven? Hoe bereid je een les voor? Wat zijn de taken van een leraar? Hoe ga je met leerlingen om? En met lastig gedrag? Tijdens de training ‘Zin in Lesgeven’ krijg je antwoord op deze vragen en ben je beter in staat om de juiste keuzes te maken.

Trainingsdagen, -tijden, locatie en programma

De training wordt door de projecten RAP PO, V(S)O/MBO Groningen aangeboden en bekostigd. Deelname is dus gratis, maar een selectieprocedure is wel noodzakelijk.  De training vindt plaats op woensdag 29 november, donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2023 van 09.00 tot 18.00 uur bij het Gomarus College HAVO/VWO/TTO, Vondelpad 3 te Groningen. Om de training te laten slagen is het van essentieel belang dat je alle drie de dagen de volledige tijd aanwezig bent.

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

Dag 1 – Woensdag 29 november 2023 | Ochtend: de docent | Middag: de les voorbereiden

Dag 2 – Donderdag 30 november 2023 | Ochtend: de les geven | Middag: jij als leraar

Dag 3 – Vrijdag 1 december 2023 | Ochtend: lastig gedrag  | Middag: presentaties FotoFolio

Op de laatste middag presenteer jij je FotoFolio. Daarin laat je zien wat de training en eventuele andere oriënterende activiteiten, zoals een gesprek met een leraar en/of podcast beluisteren, voor jou hebben betekend. Wil je leraar worden? Of toch niet? En wat is je verdere plan?

Trainer

De trainer, Arend Jan Zwarteveen, weet waar hij het over heeft, hij is enthousiast over onderwijs. Hij neemt geen blad voor de mond bij zijn advies aan de deelnemers en kan ondersteunen bij eventuele vervolgtrajecten. Tijdens de training hanteert hij het principe ‘Teach-As-You-Preach’.

Warmdraaien?!

Wil je alvast een beetje warmdraaien? Luister dan naar de podcast 'Zin in Lesgeven' die trainer Arend Jan Zwarteveen samen met Peter van der Zwaal van het Zuid-Hollandse project Leraar van Buiten maakt. Te beluisteren via je favoriete podcastapp of via deze link.

Kosten en selectieprocedure

Voor de deelnemers die aanmelden via het project RAP PO, VO/MBO Groningen zijn aan deelname geen kosten verboden. Wél vindt er een uitgebreide selectieprocedure plaats. Er is ruimte voor maximaal 16 deelnemers. Word je geselecteerd om deel te nemen aan de training en kom je zonder afmelding niet opdagen, dan zijn we genoodzaakt om onze onkosten (€ 100,-) aan je te factureren. 

Aanmelden

Dit kan tot en met zondag 26 november 2023 via dit formulier. Bij je aanmelding voeg je je motivatie en je Curriculum Vitae toe waarin jij laat zien wie je bent en waarom jij jezelf geschikt vindt om voor de klas te staan. Op basis van je motivatie en Curriculum Vitae bepaalt een selectiecommissie, bestaande uit leraren en HR-specialisten of je wel of niet deel mag nemen aan de training.

Heb je vragen over de training en/of de aanmeldprocedure? Laat het ons weten door een mail te sturen naar communicatie@schoolpleinnoord.nl.

De training in een notendop

  • Intensief, kort en krachtig!

  • Er is theorie, maar vooral ook praktijk: zoals een les voorbereiden en geven, in gesprek met elkaar, delen van bevindingen en plannen.

  • Het maakt niet uit over je een overstap naar PO, VO of MBO overweegt.

  • Deze training is ook bedoeld voor mensen die (vrij) zeker zijn van het leraarschap. Dit geldt zelfs voor ongeveer de helft van de deelnemers. Van belang (blijkt uit onderzoek): bevestiging krijgen van een ander, nog enthousiaster en gemotiveerder worden, nog grotere mate van self-efficacy krijgen en verwachtingen managen. 

  • Veel mensen die dat niet doen ervaren bij de entree een ‘realityshock’ die tot uitval kan leiden. Ook bij second-career teacher is de uitval na 5 jaar 25%.

  • Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de impact van de training (in combinatie met andere oriënterende activiteiten): beter toegerust starten waardoor de uitval minder groot is.

Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op. Onze loopbaanadviseurs helpen je graag verder!

neem contact met ons op